Timebooking

P-piller er ikke så uskyldige som mange skal ha det til

Mar 25, 2024

En forkortet versjon av dette innlegget ble publisert hos Bergensavisen 18.03.24 og Nettavisen 19.03.24. Her kan du lese det fullstendige innlegget som er mitt innspill i debatten om økende aborttall og nedgang i bruk av hormonell prevensjon.

 

I debatten om økende aborttall og nedgang i bruk av hormonell prevensjon ser jeg stadig at det er TikTok-trender og influensere på sosiale medier som får skylden, men hvorfor stadig flere kvinner velger vekk hormonell prevensjon er det ikke like mange som snakker om. Når dette først nevnes høres det ut som at vi kvinner burde tåle litt hormonkrøll så lenge vi kan slippe å bli gravid, men er det egentlig så enkelt?

Det at aborttallene øker litt er det sikkert flere grunner til og det skal ikke jeg legge meg så mye opp i, men jeg vil gjerne si noen ord om hvorfor en del kvinner velger vekk hormonell prevensjon – og det handler ikke bare om trender på internett.

 

Er hormonell prevensjon uten bivirkninger?

Via firmaet mitt Hormonell harmoni, og mine kontoer på Instagram og Facebook med samme navn, er jeg ukentlig i kontakt med kvinner som forteller om bivirkninger av hormonell prevensjon. To vanlige kommentarer er at «jeg kommer aldri til å bruke hormonell prevensjon igjen» og «jeg er så glad jeg sluttet med p-piller».

Andre igjen synes det er vanskelig å vite hva de skal velge, fordi de av ulike årsaker ønsker å slutte å tilføre kroppen kunstige hormoner, samtidig som de er i en situasjon hvor det ikke passer spesielt godt å bli gravid. Da trenger de å vite hvilke alternativer som finnes, og hvilke fordeler og ulemper som følger med, slik at de kan ta et informert valg. Men hvordan kan du ta informerte valg når du kun får informasjon om den ene siden av saken?

Det er klart at noen kvinner kan få lyst å slutte med hormonell prevensjon når de hører om ulempene ved det på sosiale medier. Dybdekunnskapen rundt temaet varierer nok også fra kvinne til kvinne, men jeg tror det er viktig å være lydhør for hvorfor flere kvinner har dette ønsket og gi god og nyansert informasjon deretter.

Hva hver enkelt kvinne til syvende og sist velger å gjøre, mener jeg er et personlig valg som den enkelte må ta ut fra sin situasjon og sin helse, men jeg vil at kvinner skal ha reelle mulighet til å ta informerte valg om hva de ønsker for sin kropp. P-piller og andre preparater er ikke så uskyldige som mange skal ha det til, og det er nettopp dette mange kvinner erfarer.

 

Kan vi avfeie dettes som en Tik Tok-trend?

La oss først ta for oss bivirkningene og jeg vil begynne med noen historier som jeg har fått lov å dele med deg.

En kvinne som tok kontakt med meg fortalte at hun hadde slitt med kronisk soppinfeksjon som hverken hun eller legene klarte å få has på. Etter å ha testet et hav av medikamenter og kurer, sluttet hun på p-piller og plutselig forsvant soppinfeksjonen. Hun synes det er rart at verken legene eller gynekologen tenkte på at dette kunne være årsaken. Hun sa at hun aldri kommer til å bruke hormonell prevensjon igjen og velger nå andre prevensjonsmidler ut fra om hun er singel eller i fast forhold.

En annen kvinne forteller om store plager som forsvant da hun sluttet med hormonell prevensjon. Hun slet med ekstreme bekkenleddsmerter, hadde lange sykemeldinger og fikk beskjed fra kiropraktor om at hun hadde kraftig bekkenløsning. Hun stoppet å bruke hormonell prevensjon og etter fire uker var nesten alle smertene borte. I tillegg ble hun kvitt migrenen som hun kun hadde hatt sporadisk inntil hun begynte på prevensjon.

En tredje kvinne har fortalt meg at hun slet sånn med psyken etter hun fikk satt inn hormonspiral at hun tidvis ikke ønsket å leve mer. Til mannen sin har hun nå sagt at det blir kondom eller ingen sex om han ikke velger å sterilisere seg. Dette er historier og erfaringer som må tas på alvor og ikke avfeies som en «tik tok-trend».

Andre kvinner forteller at de er «blitt helt gal» når de har begynt på hormonprevensjon. Dette kan nok flere menn bekrefte etter å ha sett kjæresten sin gå fra søt og greit til fullstendig coco loco nærmest over natten.

Selv mistenkte jeg en gang i 20-årene at p-pillene jeg gikk på bidro til vektøkning og fikk skrevet ut et annet preparat som jeg ble regelrett rasende av. Jeg var konstant sint og hadde mest lyst å skrike og hyle til både folk på gaten og kunder på jobben. Heldigvis hadde jeg nok selvkontroll til å ikke gjøre akkurat det, og heldigvis skjønte jeg relativt raskt at det måtte være p-pillene som var årsaken slik at jeg kunne slutte og bli meg selv igjen.

Dette er en erfaring jeg er langt fra alene om å ha og bivirkninger av prevensjon er ting vi kvinner snakker om oss imellom – også på sosiale medier. Men la oss snakke litt mer om bivirkningene.

 

Hvilke andre bivirkninger har hormonell prevensjon?

Da jeg var i 20-årene på 2000-tallet, var økt fare for blodpropp den eneste bivirkningen som ble snakket om, og jeg husker at det å røyke når man brukt p-piller ikke ble sett på som det smartest. Dog var risikoen for å få blodpropp så liten at vi stort sett ikke brydde oss så mye med det og tenkte at det å kunne styre når vi skulle blø og unngå å bli gravid var mye viktigere.

Det som ikke er like kjent er at p-piller øker behovet ditt for essensielle næringsstoffer som vitamin B2, B6, folat (B9) og B12, vitamin C, vitamin E, vitamin A, selen, magnesium, sink og koenzym Q10. Når mange i tillegg spiser altfor mye næringsfattig, ultraprosessert mat og vi vet hvor viktig vitaminer og mineraler er for alle kroppens prosesser, er det ikke vanskelig å forstå at dette kan gi en rekke uheldige konsekvenser for helsen.

I tillegg øker p-piller risikoen for depresjoner og angst, og mange kvinner opplever lavere libido og reduserte testosteronnivåer. Og om ikke mindre sexlyst og psykiske problemer var nok, så har du også økt risiko for smertefulle samleier fordi områder med vev i underlivet krymper ved bruk av p-piller.

Snakker vi virkelig seksuell frigjøring for kvinner her?

Og så er det dette med kreftrisiko. I et innlegg i Bergens Tidende ble redusert risiko for kreft nevnt som en av fordelene ved å bruke hormonell prevensjon. Det stemmer at risikoen for å få enkelte typer kreft reduseres, men selv om forskning viser at eggstokkkreft, endometriekreft og kreft i tykktarm og endetarm er mindre sannsynlig når du bruker hormonell prevensjon, så ble det ikke nevnt at du samtidig har en økt risiko for å få livmorhalskreft, brystkreft og leverkreft. Altså er det både fordeler og ulemper her, noe som kan være fint å være informert om før du velger hva som er best for din kropp.

Som en liten «fun fact» kan jeg også legge til at hormonell prevensjon kan påvirke luktesansen vår, noe som igjen kan påvirke vårt valg av partner. Altså kan du lettere velge en partner du egentlig ikke passer så godt sammen med rent genetisk, hvis du treffer vedkommende mens du går på hormonell prevensjon.

 

Ønsker moderne kvinner en mer naturlig livsstil?

De mange mulige bivirkningene er én viktig faktor til at flere kvinner velger vekk hormonell prevensjon. Et annet moment er at mange kvinner i dag ønsker løsninger som ikke klusser med hormonene og den naturlige syklusen vår. Er det så vanskelig å forstå?

Vi lever i et samfunn hvor vi omgir oss med hormonforstyrrende stoffer fra plast, hudpleie og vaskemidler, for å nevne noen. Forbrukerrådet kommer stadig med tips til produkter uten disse helseskadelige stoffene, og  stadig flere ønsker å forebygge helseproblemer ved å redusere plastforbruket og velge renere produkter til kropp og hjem. Ikke er det så dumt for miljøet heller.

Så er det livsstilen vår ellers da. Vi forstyrrer daglig kroppens søvnhormoner ved å stirre på skjermer med blått lys til langt på natt og legge oss alt for sent til at vi har fått nok søvn når vekkerklokken ringer. Deretter sparker vi i gang hormonene kortisol og insulin når vi fyller på med koffein og raske karbohydrater for å komme oss gjennom dagen, og når arbeidsdagen er over velger vi de raskeste middagsløsningene fordi vi er for slitne, eller for travle, til å prioritere å lage ordentlig mat.

 

Vil du lære mer om hvordan du kan redusere bruken av skadelige stoffer og bedre både hormonbalansen og helsen? Da er Harmonisk detox perfekt for deg! Sjekk det ut her

 

Syk av stress og en maskulin syklus

Stress er ifølge WHO det 21. århundrets helseepidemi og stadig flere får stressrelaterte lidelser eller blir utbrent. Du kan altså bli syk av stress, men stress påvirker også hormonsystemet vårt, eggløsning og resten av syklusen både direkte og indirekte. Dette kan igjen bidra til problemer med å bli gravid, noe som det virker som stadig flere sliter med. Økende alder og det å ha brukt hormonell prevensjon i lang tid, kan også være en årsak her.

Mens dagens samfunn i stor grad er lagt opp etter en mannlig 24 timers syklus, ønsker stadig flere kvinner å kunne leve mer i takt med sin egen syklus og dens naturlige svingninger. Dette kan blant annet bidra til mindre stress og hormonelle plager. Du kan kanskje kalle det nok en trend fra sosiale medier, men jeg vil ikke at du skal avfeie det av den grunn.

Gjennom de omtrent fire ukene en normal syklus varer, gjennomgår kvinnekroppen store hormonelle endringer som igjen påvirker energinivået, humør, kreativitet og yteevne. Å presse seg til å yte når kroppen vil noe annet, opplever mange som en ekstra belastning i en allerede stressende hverdag. I denne syklusen er det relativt få dager du faktisk kan bli gravid. Det er det overraskende mange kvinner som ikke vet.

 

Kvinner blir ikke tatt på alvor i helsevesenet

I en verden som på mange områder har fjernet seg fra naturen, ser jeg på kvinners behov for å bruke naturlige løsninger som en måte å ta tilbake kvinnekroppen på. Kvinnehelse har i lang tid vært nedprioritert og det forskes primært på menn fordi kvinners svingende hormoner gjør det vanskeligere å få gode forskningsresultater. Mange kvinner opplever også å ikke bli tatt på alvor når de oppsøker helsevesenet for sine «kvinneplager».

Hovedformålet ved å bruke hormonell prevensjon er å unngå uønsket graviditet. Det som ikke snakkes like mye om er at veldig mange kvinner får utskrevet prevensjonspreparater mot andre tilstander enn kun et ønske om å ikke bli gravid.

Kvinner går til legen med problemer knyttet til hormonubalanser og syklus, som store blødninger, smerter, ustabil syklus, akne og kraftig PMS. De underliggende årsakene til dette kan være næringsmangler, feil kosthold eller for mye stress. Å begynne på p-piller eller annen prevensjon hjelper ofte der og da, men det lindrer bare symptomene og gjør ikke noe med årsaken.

 

Kvinners syklus som det femte vitale tegnet på helse

Det jeg savner, er et økt fokus på at kvinnens syklus kan sees som det femte vitale tegnet på hvordan det står til med helsen, på lik linje med kroppstemperatur, puls, respirasjon og blodtrykk. Dermed kan syklusen brukes som et av flere mål på hvordan det står til med helsen vår – om man ikke undertrykker den med hormonpreparater da.

I dagens samfunn er det stadig flere som er opptatt av nettopp helse, samtidig som de opplever at helsevesenet vårt primært driver med symptomlindring og lite forebygging. Derfor ønsker mange å ta ansvar for egen helse og gjøre noe med problemene sine selv. Det synes jeg i bunn og grunn er en fin ting.

Den kunnskapen som mangler i helsevesenet om hvordan du gjør dette, er det ikke vanskelig å finne om du tar en tur i en bokhandel eller gjør noen søk på internett. Vi er også mange med offentlige profiler på sosiale medier som formidler kunnskap om dette.

 

Vi må lytte!

Når kvinner søker råd på sosiale medier synes jeg vi skal lytte. Finnes det et kunnskapshull som bør tettes via helsevesenet? Føler kvinner at de ikke får den informasjonen de trenger for å ta informerte valg rundt valg av prevensjon? Blir kvinnene lyttet til når de oppsøker helsevesenet på jakt etter alternativer?  Og hvorfor søker de etter informasjon andre steder?

Jeg skylder ikke på legene for noe de kanskje ikke har lært, men håper dette blir et større fokus her i Norge med tiden. Da kan kvinner også få bedre opplæring i bruk av andre prevensjonsmetoder slik at uønsket graviditet kan unngås, samtidig som de unngår mer hormonelle ubalanser og uønskede bivirkninger fra hormonell prevensjon.

Det finnes alternative prevensjonsmetoder som kan være like sikker som hormonell prevensjon dersom de brukes riktig. Hvis «fertility awareness method» blir for komplisert så finnes det for eksempel noe som heter kondom. I motsetning til hormonell prevensjon beskytter det mot kjønnssykdommer, noe som for tiden også har en økende forekomst her til lands. Det tenker jeg er en faktor som bør tas med i betraktningen om man skal kunne ta et informert valg.

 

Er du klar for å ta et tak i eget kosthold og gjøre grep som virkelig kan ha en effekt på både helsen og hormonbalansen din?

Da må du sjekke ut Harmonisk detox som er et kurs, eller en felles detox om du vil, hvor vi over fire uker jobber med flere faktorer som har stor betydning for din hormonhelse. Les mer her

Trykk på knappen under og få en oversikt over mine linker og gratisressurser 💚

Ta meg dit!

Lyst å motta e-poster med nyheter, tilbud og inspirasjon?

Meld deg på nyhetsbrevet mitt her:

Jeg hater spam og vil aldri misbruk e-postadressen din. Ved å legge inn opplysningene dine samtykker du i behandling av personopplysninger i tråd med personvernerklæringen.