Timebooking

Er det egentlig jern du mangler?

Aug 26, 2024

Når du går til fastlegen og føler deg litt slapp, eller skal ta en årlig kontroll av helsen, er jern en av tingene som pleier å stå på listen over blodprøver du skal ta.

Hvis jernnivåene er lave, får du beskjed om å ta jerntilskudd, men ikke alle opplever bedring av den grunn og det er slett ikke sikkert at det faktisk er jern du mangler.

Jern er et komplisert tema og det er mange faktorer som påvirker kroppens jernstatus. Du kan ha dårlig opptak i tarmen eller du kan få i deg for lite jern via kosten, men jernnivåene dine kan også påvirkes av flere andre faktorer. 

I denne artikkelen skal vi ta for oss noen av disse faktorene og se på hvilke grep du selv kan gjøre for å bedre jernnivåene dine.

 

Kroppen gjemmer unna jern

Den største andelen av jernet brukes til å produsere proteinet hemoglobin som transporterer oksygen i røde blodlegemer. Mangler du dette vil ikke blodet kunne frakte oksygen effektivt rundt til cellene dine og mangelsymptomer kan være tretthet, svimmelhet og at du blir tungpustet ved anstrengelse.

Jern er et essensielt mineral som i tillegg er involvert i flere andre prosesser i kroppen, som nervesystemet, energimetabolismen, antioksidantforsvaret og i syntesen av bindevev og hormoner.

Jern kan på mange måter kalles et tveegget sverd. Vi trenger nok av det for å overleve, men samtidig er for mye jern direkte skadelig.

Kroppen gjemmer nemlig unna jern når vi er syk eller har kroniske betennelser. Dette har sin logiske forklaring i at jern er mat for bakterier, virus, sopp og parasitter, og for å holde kroppen frisk transporteres jern ut av blodet og inn i cellene.

Det er derfor transportproteinet ferritin øker når du er syk og en blodprøve kan derfor gi et galt bilde av selve jernstatus. Dette opplevde jeg selv da jeg skulle bli blodgiver og måtte flytte første time fordi jeg hadde fått feber. Da jeg kom tilbake noen dager senere viste blodprøven et altfor høyt ferritin-nivå til at jeg fikk lov å gi blod. Da jeg tok en ny prøve hos fastlegen en ukes tid etter, var derimot alt som normalt igjen.

Overskuddsjern lagres i leveren, men hvis opphopningen blir for stor, vil jernet lagres i annet vev i kroppen, for eksempel nyrene, bukspyttkjertelen, leddene og til slutt hjernen. Dette kan settes i sammenheng med en rekke kroniske sykdommer og helseplager og det å få «kontroll på jernet» er derfor viktig.

 

Faktorer som påvirker jernmetabolismen

Det kan være flere årsaker til at en blodprøve viser lave jernnivåer eller at jernnivåene ikke går opp ved bruk av tilskudd, men mangel på jern er ikke nødvendigvis en av dem.

Det kan derfor være nyttig å se på hvordan jern nyttiggjøres i kroppen og om du har de kofaktorene som skal til. Disse kofaktorene er viktig for at kroppen din skal kunne nyttiggjøre seg jernet, og hindre at det oksiderer og blir skadelig.

Alle vitaminer og mineraler påvirker hverandre positivt og negativt. Vi kan si at de virker synergistisk og antagonistisk. For at jern skal kunne virke som det skal i kroppen, trenger du blant annet vitamin A, B2, B6, folat (B9) og B12 og mineralene kobber og sink. I tillegg er det flere andre mineraler som påvirker jernnivåene.

Jeg vil spesielt trekke frem vitamin A (retinol) og kobber. Disse får lite ernæringsmessig fokus, men det betyr ikke at de ikke er viktige.

 

Vitamin A som retinol

Vitamin A er et fettløselig vitamin som blant annet er viktig for synet. Ofte trekkes dårlig nattesyn frem som et symptom for mangel på vitamin A, men vitamin A er også viktig for normal celledeling, blant annet ved fosterets utvikling, opprettholdelse av immunforsvaret og vedlikehold av hud og slimhinner.

Mangel på vitamin A vil føre til redusert opptak av jern i tarmen, men det er også viktig for normal produksjon av røde blodlegemer og hemoglobin. Det vil si at mangel på vitamin A kan gi jernmangelanemi og da hjelper det ikke å tilføre mer jern.

Et annet moment som jeg synes er viktig å ta med her, er at vitamin A ofte blir forveksles med betakaroten. Betakaroten er en antioksidant som finnes i planteriket og den kalles ofte vitamin A.

Betakaroten er derimot bare forløperen til vitamin A og må derfor omdannes til vitamin A, eller retinol, for å kunne bli nyttiggjort i kroppen. Det som er viktig å være klar over her er at noen kropper kan ha problemer med å omdanne betakaroten til retinol og disse trenger derfor å få i seg vitamin A fra animalske kilder. Da er lever en av de beste kildene. 

Prøv reinsdyrlever i kapselform og få 50 % på første kjøp ved bruk av rabattkoden HARMONI (affiliatelenke)

 

Kobber

Jern er et mineral som kroppen trenger for å produsere hemoglobin, et protein som transporterer oksygen i røde blodlegemer. Et annet mineral som er viktig for dannelsen av røde blodlegemer, er kobber. På samme måte som jern, kan kobber være problematisk om du får for mye av det, samtidig som det er viktig å ha nok.

Spesielt er det mange som har for lite biotilgjengelig kobber og dette påvirker jernmetabolismen. Når du har for lite biotilgjengelig kobber, altså kobber som kroppen effektivt kan nyttiggjøre seg, vil du kunne få reduser opptak av jern, samtidig som du ikke får produsert enzymet ceruloplasmin som blant annet transporterer jern og sørger for at jernet ikke endrer form og blir skadelig for kroppen.

For å sørge for tilstrekkelig med biotilgjengelig kobber, kan du øke inntaket av lever. De høyeste nivåene av kobber finner du i lamme- og reinsdyrlever. I tillegg inneholder lever kofakrotene vitamin B2, B6, B9 (folat), B12 og mineralet sink, som alle bidrar til bedre opptak av jern, samt vitamin A som retinol.

Bruk rabattkoden HARMONI og få 50% på reinsdyrlever i kapsler hos Reinstyrke (affiliatelenke)

 

Er blodprøver det beste målet på jern?

Det finnes flere måter å måle jern for å avgjøre om du har behov for tilskudd – eller om du mangler noen av kofaktorene.

Hos fastlegen måles jernstatus ved å sjekke ferritin, serum jern, transferrin, jernmetning, TIBC og hemoglobin. Om du har noe som tyder på lave jernverdier, får du beskjed om å bruke jerntilskudd, men det kan i verste fall gjøre vondt verre.

Jern er et av flere mineraler som kan måles i blod, men en blodprøve gir ikke et fullverdig bilde. Blodet vårt vil nemlig alltid forsøke å opprettholde homeostase. Det vil si at blodet har en normaltilstand som den forsøker å opprettholde - og gjenopprette. For eksempel vil lite kalsium i blodet gjøre at det trekkes kalsium ut fra skjelettet for å øke nivåene.

Samtidig vil blodnivåene av ulike stoffer endre seg gjennom dagen ut fra hva du spiser, hva du gjør og hvordan du føler deg. Det vil si at en blodprøve kun gir deg et øyeblikksbilde på hva som skjer i kroppen din og hvilke vitaminer og mineraler som passerer gjennom blodstrømmen akkurat i det du tar prøven.

 

Hvordan måle mineraler?

Selv om mange mineraler kan måles i blodet, betyr ikke det at en blodprøve gir deg det beste bildet av hvor mye du har av mineraler.

For eksempel vil magnesium primært befinne seg inne i cellene og en vanlig serumprøve vil derfor gi et dårlig bilde på faktisk magnesiumstatus i kroppen. Altså kan blodprøven hos fastlegen være helt normal samtidig som du har mangel på magnesium i cellene dine.

Derfor foretrekker jeg som ernæringsterapeut å bruke hårmineralanalyser. Det er rett og slett en biopsi av håret som gir deg et bilde på hva som har foregått på cellenivå de siste 2-3 månedene.

Sammen med blodprøver gir dette et godt bilde på kroppens jernstatus, samtidig som du får vite mer om hvilke faktorer som bidrar til at jernnivåene i blodet er lave.

 

Bedring av nivåer uten tilskudd

Ved en mineralbalansering er det faktisk sjelden at jern er et av mineralene som blir gitt som tilskudd, men allikevel ser vi ofte at jernstatus bedres. Det samme gjelder for både vitamin D og B12-mangel. Derfor er hårmineralanalyser er utmerket verktøy å bruke for å avgjøre kroppens ernæringsmessige behov.

I tillegg vil en hårmineralanalyse kunne fortelle deg en hel del om din stressbelastning og ulike hormonelle ubalanser, og gi deg en oppskrift på hvordan du kan jobbe med disse for å bedre helsen og spise riktig for din kropp.

 

Tilskudd ved jernmangel

Det eneste jerntilskuddet jeg normalt anbefaler deg å bruke, er lever, og hvis du ikke er spesielt glad i smaken av lever eller ikke spiser det jevnlig, er leverkapsler helt gull.

Lever er bedre enn andre jerntilskudd av flere grunner.

For det første er leverkapsler et matbasert tilskudd. Det betyr at opptaket av næringsstoffer er bedre fordi kroppen kjenner igjen lever som mat.

For det andre inneholder maten vi spiser flere stoffer som påvirker hverandre og bedrer hverandres opptak. Dette kalles matens matrix. I lever får du ikke bare jern, men også en rekke andre stoffer som vitamin A, B2, B6, folat og B12 og mineralene kobber og sink, som alle bidrar til bedre opptak av jern. Disse faktorene mangler i et ordinært jerntilskudd.

Lever er med andre ord det beste jerntilskuddet siden det også bidrar med flere av kofaktorene som kroppen trenger for å ha en sunn jernmetabolisme.

 

Hvis du vil teste Reinstyrke sine leverkapsler kan du bruke rabattkoden HARMONI og få 50% på første kjøp (affiliatelenke)

 

Slik kan jeg hjelpe deg å få orden på jernverdiene dine

For å jobbe med jern er det altså nødvendig å se på mer enn kun blodprøver og det er viktig å gjøre endringer over tid. Vi vil ofte ha en quick fix i dagens samfunn, men når det kommer til mineralbalansering er det tålmodighet og tid som gjelder.

Min anbefaling til deg er å bestille BALANSEPAKKEN hvor du får to hårmineralanalyser, oppfølgingstimer og noen fine bonuser.

I tillegg til å gå gjennom selve analyserne, ser vi også nærmere på kosthold, blodprøvene fra fastlegen, livsstilen din og andre faktorer som er viktig når det kommer til både jern, mineralbalanse og god helse forøvrig.

Du kan lese mer om BALANSEPAKKEN og hårmineralanalyser ved å trykke her 

 

PS: Lurer du på om  BALANSEPAKKEN eller noen av mine andre tjenester er rett for deg? Da kan du booke en gratis 30 minutters veiledningstime. Finn ledig tid her

 

Kilder:

Trykk på knappen under og få en oversikt over mine linker og gratisressurser 💚

Ta meg dit!

Lyst å motta e-poster med nyheter, tilbud og inspirasjon?

Meld deg på nyhetsbrevet mitt her:

Jeg hater spam og vil aldri misbruk e-postadressen din. Ved å legge inn opplysningene dine samtykker du i behandling av personopplysninger i tråd med personvernerklæringen.